Persbericht: Hoger rendement als horecaondernemer verduurzaamt

Thursday 01 January 1970

De energiestrijd win je door te doen. Horecaondernemers komen daar steeds meer achter en binden die strijd aan. Dat is goed voor hun kassa en goed voor het milieu. Voordelen zijn bijvoorbeeld ook dat een pand comfortabeler en waardevaster wordt. Wat zijn de praktische tips om een duurzaam horecabedrijf te realiseren?

In de regio West-Friesland zijn er horecaondernemers die aantoonbaar energie besparen en daar rendement uithalen. Voor klanten zijn de energiebesparende maatregelen niet altijd te zien, maar ze zijn er wel. En het kan nog beter. Met eenvoudige maatregelen is al veel mogelijk.

Snelle winst

Enkele voorbeelden van ‘laaghangend fruit’: werk aan gedrag in de keuken door weloverwogen de ventilatie in combinatie met het gasfornuis te gebruiken en pitten alleen aan te zetten als er voedsel moet worden bereid. Acht koelkasten verbruiken samen 2.000 watt, één (grotere) koelcel verbruikt veel minder: 500 tot 700 watt. Verder: de koeling met alleen een drankvoorraad kan buiten openingstijden makkelijk via een timer worden uitgeschakeld. Door de verwarming slimmer af te stellen en de juiste locatie van de thermostaat in het pand kan ook veel geld worden bespaard. Als laatste voorbeeld: sluit de deuren! Hang een bordje op dat de zaak open is en monteer een deurdranger zodat de warmte binnen blijft. Ook scheelt het vervangen van (halogeen)verlichting door energiezuinige LED-verlichting veel stroom en dus geld. Nadat al deze zaken werden opgepakt, bespaarden horecaondernemers gemiddeld vijftien procent aan gas en bijna tien procent op stroom. Uitschieters naar 40% besparing! Waar wachten horecaondernemers nog op?

Informatie

Om horecaondernemers te helpen met het verduurzamen van hun bedrijf is er praktische informatie beschikbaar waarmee al snel de eerste stappen kunnen worden gezet. De informatie is te downloaden van de site van stichting Energieke Regio of neem contact op met Lex de Kruif, Regiocoördinator Energieke Regio: l.dekruif@prisma-advies.nl De informatie komt tot  stand door Duurzaam Medemblik.